Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I Nikoli} i Tadi} o~ekuju pobjedu

Kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, dok je na drugom mjestu kandidat Demokratske stranke i aktualni predsjednik Srbije Boris Tadić. Građani će o izboru za predsjednika Srbije odlučivati između njih dvojice 3. veljače, u drugom izbornom krugu. Mala razlika između predsjedničkih kandidata Tomislava Nikolića i Borisa Tadića bila je siguran pokazatelj kako do drugog kruga izbora predstoje dva politički užarena tjedna. Najveće iznenađenje prvog kruga predsjedničkih izbora je izuzetno visok odaziv biračkog tijela.
U izbornoj noći, 20. siječnja, izvršni direktor CeSID-a Zoran Lučić priopćio je konačnu procjenu CeSID-a o rasporedu kandidata u prvom krugu izbora: »Tomislav Nikolić je dobio 1.610.000 ili 39,4 posto glasova, Boris Tadić je dobio 1.450.000 ili 35,4 posto, Velimir Ilić je dobio 310.000 ili 7,6 posto, Milutin Mrkonjić je dobio 245.000 ili 6 posto, a Čedomir Jovanović je dobio 230.000 ili 5,6 posto glasova«. Zoran Lučić je na konferenciji za novinare priopćio kako je István Pásztor dobio 89.300 ili 2,2 posto glasova, Milanka Karić je dobila 40.370 ili 1 posto, Marijan Rističević 18.240 ili 0,4 posto i Jugoslav Dobričanin 12.366 ili 0,3 posto glasova. 
PRVE IZJAVE PREDSJED-NIČKIH KANDIDATA: U prvoj izjavi nakon izbora, Tomislav Nikolić je rekao kako je stvorena osnova za njegovu pobjedu u drugom krugu. »Nikada nismo bili bliže promjenama i pobjedi. Želim ujediniti Srbiju i povesti je boljim putem. Srbija je zemlja koja se uspravlja, a zemlja koja se uspravlja ne može se zaustaviti«, rekao je Nikolić i naglasio kako s njegove strane u drugom izbornom krugu neće biti prljave kampanje i da će drugi krug izbora donijeti toliko željene promjene u Srbiji.
Boris Tadić je nakon izbora poručio kako je uvjeren u svoju pobjedu u drugom izbornom krugu i najavio »povijesnu pobjedu« 3. veljače, naglašavajući kako će okupiti sve zastave koje su se vijorile i 5. listopada kada je ostvarena historijska pobjeda.
»Pokazat ćemo da Srbija apsolutno ne odustaje od europskog puta koji je započela 2000. godine, puta promjena koje znače bolji život za ljude, bolje plaće, mirovine i za nekoliko godina ulazak u Europsku Uniju. Što se mene tiče, ja neću dopustiti da u Srbiji zavlada zlovolja, pesimizam, da ponovno krenu poruke agresije i da premijer Srbije bude Vojislav Šešelj, ali ću sve učiniti da u Srbiji zavlada optimizam«, rekao je Boris Tadić i istaknuo kako se neće odustati od borbe za Kosovo i integritet Srbije, kao što se neće odustati ni od europske budućnosti Srbije.
Predsjednički kandidat Nove Srbije Velimir Ilić izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatom, a odluku o podršci kandidatu u drugom krugu izbora Nova Srbija će donijeti do kraja mjeseca.
Čedomir Jovanović je u izbornom štabu LDP-a izjavio kako se bori protiv politike koju simbolizira Tomislav Nikolić, a onaj tko računa na njegovu podršku mora znati da politika koju zastupa nema ničeg zajedničkog s vladom Vojislava Koštunice. Prigodom obraćanja novinarima, Jovanović je rekao kako ima volju razgovarati s Tadićem »oko načina da se spriječi povratak Srbije u prošlost«.
Predsjednički kandidat Mađarske koalicije István Pásztor rekao je na konferenciji za novinare kako će u drugom izbornom krugu podržati Borisa Tadića pod uvjetom da Tadić prihvati program Mađarske koalicije s kojim je nastupala u prvom krugu predsjedničkih izbora.
VISOKI ODAZIV BIRAČKOG TIJELA: Iznimno visoki odaziv biračkog tijela iznenadio je sve, jer su uoči izbora analitičari upozoravali na visoku apstinenciju. Predsjednički kandidati Tomislav Nikolić i Boris Tadić osvojili su gotovo po pola milijuna glasova više, nego što su njihove stranke dobile glasova na posljednjim parlamentarnim izborima.
Na ovim predsjedničkim izborima zabilježen je najveći odaziv na izborima za predsjednika održanim od 2000 godine. Prema procjeni CeSID-a odaziv birača je 61 posto na državno razini – najveća je u Vojvodini 62 posto, zatim u središnjoj Srbiji 61 posto, u Beogradu je izašlo 57,6 posto birača, a na Kosovu 49,9 posto upisanih glasača.  
Biračko pravo je imalo 6.708.697 građana Srbije, koji su glasovali na 8481 biračkom mjestu, dok je glasovanje u inozemstvu omogućeno na 65 biračkih mjesta u 36 zemalja. Predsjednički izbori održani 20. siječnja, peti su predsjednički izbori od 2000. godine, a deveti od uvođenja višestranačkog sustava 1990. godine. 
Profesor Fakulteta političkih znanosti Jovo Bakić ukazao je u izjavi za B92 na razliku između ovih i ranijih izbora, jer se nekada mislilo kako veći odziv mladih znači pobjedu kandidata oporbe, ali prema njegovom mišljenju, na ovim izborima Srpska radikalna stranka ima veliki broj pristaša među mladima i veliki odziv birača znači kako su sve strukture izašle na glasovanje. Politički analitičar Zoran Stojiljković ocijenio je u studiju TV B92 kako je visokom odzivu birača pridonijela spremnost birača da u prvom krugu izraze svoje opredjeljenje, te su izvan birališta ostali samo tvrdi apstinenti, kao i mali broj onih koji nisu profilirali svoj izbor. 
ANALITIČARI: Dužnosnik Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Goran Svilanović, nakon izbornih rezultata iznio je ocjenu da će premijer Vojislav Koštunica donijeti konačnu odluku o izboru predsjednika Srbije. »Doista vjerujem da je on taj koji bira predsjednika i u iduća dva tjedna, ukoliko već nije odlučio, treba donijeti odluku. Odluka i težina tog glasa ide daleko iznad postotka koji je Velimir Ilić dobio, zato što se i do sada pokazalo koliko se taj glas daleko čuje. Onaj tko bude izabran od građana za predsjednika Srbije, bit će izabran zato što ga je podržao predsjednik Vlade«, smatra Svilanović.
Politolog Dušan Pavlović iznio je u izbornoj noći na programu RTS-a da Tadić ima dva problema u drugom izbornom krugu: »On se mora ‘boriti’ za glasove koji su lijevo i desno od njega, i za glasove LDP-a i Nove Srbije i DSS-a, dok se Nikolić bori samo za glasove s jedne strane – SPS-a.  
Bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić mišljenja je da će u drugom izbornom krugu odlučiti glasovi pristaša NS-a i DSS-a, a lider G17 Plus Mlađan Dinkić ocijenio je kako bi bilo prirodno da Vojislav Koštunica u drugom krugu podrži Borisa Tadića.g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika